Każdy organizm potrzebuje paliwa, które będzie się spełniać w swojej funkcji – zapewniać odpowiednią ilość energii. Taką zależność można również zaobserwować u każdego człowieka. Naszym paliwem są kalorie dostarczane do organizmu wraz ze spożywanymi posiłkami. Nie powinno zatem nikogo dziwić, że potrzebujemy odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli zastanawiasz się, jak powinien wyglądać zdrowy i zbilansowany jadłospis, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Przygotowaliśmy garść wskazówek, które pomogą Ci zadbać o odpowiednie odżywianie.
Zdrowy i zbilansowany jadłospis w pigułce
Zbilansowane odżywianie się to zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie, jak również codzienne samopoczucie. Zdrowy i odpowiedni jadłospis to także gwarancja lepszego zdrowia. Nie warto zatem wykluczać wszystkich produktów i zabierać się za restrykcyjne diety, czy też głodówki, ponieważ mogą powodować różnorakie schorzenia i prowadzić do chorób. Zdrowy i zbilansowany jadłospis w pigułce to nic innego jak garść porad, dzięki którym Twoja codzienność będzie przyjemniejsza.
Jak zbilansować swój jadłospis?
Zbilansowany jadłospis ma za zadanie wpływać pozytywnie zarówno na Twoje zdrowie, jak i codzienne samopoczucie. Całodzienne żywienie powinno zawierać odpowiednią ilość makroskładników, witamin, jak i minerałów. Nie powinieneś zapominać także o nawadnianiu organizmu.
Każdy z posiłków powinien być bogaty w pełnowartościowe źródła białka. Możesz je znaleźć w chudym mięsie, jak również w roślinach takich jak:
- soja;
- ciecierzyca;
- fasola;
- bób;
- soczewica;
- groch.
W Twojej diecie powinno znaleźć się miejsce na ryby. Są one nie tylko źródłem białka, lecz również kwasów tłuszczowych omega-3. Wykazują one właściwości przeciwzapalne, jak również posiadają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ryby powinieneś jeść co najmniej 2 razy w tygodniu. Wybieraj takie jak:
- sardynki;
- łososia;
- makrelę;
- dorsza.
W codziennym menu nie może zabraknąć źródeł węglowodanów, które znajdziesz w pełnowartościowych produktach zbożowych. Znajdziesz je w:
- kaszy – jęczmiennej, jaglanej, gryczanej, pęczak;
- brązowym ryżu;
- pieczywie pełnoziarnistym lub razowym;
- makaronie razowym.
Niezależnie od tego, czy Twoim celem jest zrzucenie wagi, czy też unormowanie swojego żywienia, w Twojej diecie musisz znaleźć miejsce na tłuszcze. Są one niezbędne dla organizmu, aby mógł odpowiednio funkcjonować i nie miał problemów z regeneracją. Powinny być one pochodzenia roślinnego. Wybieraj oliwę z oliwek, jak również oleje roślinne. Dodawaj do swoich posiłków orzechy, pestki, jak i nasiona.
Wiele osób zapomina o dobroczynnym wpływie warzyw i owoców na organizm. Spożywanie odpowiedniej ilości tej kategorii produktów zapewni Ci nasycenie, lecz nie tylko. Dzięki temu zmniejszasz także swoje ryzyko na pojawianie się chorób układu krążenia i nowotworów.
Zbilansowany i zdrowy jadłospis to także pamiętanie o odpowiedniej ilości wypijanej wody. Absolutne minimum to 1.5 l, jednakże istotą jest systematyczność i regularność. Dbaj o własne zdrowie, ponieważ masz je tylko jedno!