Półki pełne produktów wegańskich stały się częstym widokiem w wielu sklepach. Weganizm, który jeszcze kilkanaście lat temu był raczej ciekawostką, dziś jest już często spotykanym zjawiskiem. Jednak nie trzeba być weganinem lub wegetarianinem, aby jeść dania kuchni roślinnej. Dowiedz się, dlaczego warto sięgnąć po tego typu produkty i odkryj sposoby na urozmaicenie swojej diety!
Żywność wegańska, czyli smak i zdrowie
Dieta wegańska obfituje w pyszne produkty, trzeba tylko wiedzieć, jak je wykorzystać! Brak mięsa i nabiału zupełnie nie przeszkadza w przygotowaniu pełnych smaku i różnorodnych dań. Jakie zalety mają produkty wegańskie?
Po pierwsze, wiele z nich składa się z warzyw, które mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie naszego organizmu. Zawierają one szereg niezbędnych składników odżywczych i witamin. Nasze samopoczucie i kondycja mogą ulec znacznemu pogorszeniu, jeśli nie spożywamy wystarczającej ilości warzyw, o czym łatwo jest zapomnieć. Spożywanie produktów wegańskich ułatwi przyswajanie dostatecznie dużej ilości rozmaitych witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego, którego rośliny są głównym źródłem.
Po drugie, produkty wegańskie są pełne nietypowych smaków i aromatów, które pomogą nam poszerzyć horyzonty kulinarne. Opinia, jakoby dieta tego typu opierała się na gorszej jakości “zamiennikach” mięsa i nabiału, jest błędna. Kuchnia roślinna zdążyła wypracować charakterystyczne dla siebie przepisy i kompozycje smaków – z pewnością warto ich spróbować! Być może niektóre z wegańskich przepisów i produktów zagoszczą na stałe w sercach najbardziej zagorzałych mięsożerców.
Po trzecie, kupowanie produktów wegańskich sprzyja dbaniu o środowisko naturalne. Ograniczenie spożycia mięsa ma pozytywny wpływ na klimat, ponieważ zachęca producentów do inwestowania w korzystniejsze z punktu widzenia ekologii gałęzie przemysłu spożywczego. Nawet jeden w pełni roślinny posiłek w tygodniu ma potencjał, aby zmienić nasz świat na lepsze! Wegańskie produkty mogą więc być nie tylko pyszne, ale również działać na rzecz dobra obecnych i przyszłych pokoleń.
Wegańskie produkty wysokobiałkowe, czyli które?
Wegańskie produkty bogate w białko są ważnym składnikiem dobrze zbilansowanej roślinnej diety. Jednym z częstych problemów, z którymi borykają się nowi weganie, jest właśnie dostarczenie organizmowi dostatecznej ilości protein, tak powszechnie obecnych w mięsie i nabiale. Białka roślinne są bardzo zdrowe, a ich spożywanie jest korzystne także dla osób jedzących produkty zwierzęce. Które produkty wegańskie są dobrym źródłem protein?
Rośliny strączkowe i wyprodukowana z nich żywność to jedno z najlepszych źródeł białka. Soczewica, ciecierzyca, a także rozmaite odmiany fasoli są idealnym wyborem, jeśli zależy nam na uzupełnieniu protein w diecie.
Kolejną opcją są produkty sojowe, takie jak tofu lub tempeh. W sklepach można również znaleźć mleko sojowe oraz jogurty – one również zawierają stosunkowo dużo protein, dlatego warto zwrócić na nie uwagę. Podobnie sprawa wygląda w przypadku zbóż – wśród nich na szczególną uwagę zasługują produkty zawierające amarantus, owies i żyto.
Nasiona i orzechy także mogą pełnić rolę skarbnicy białka. Nasiona konopi, a także pestki dyni oraz słonecznika to idealny dodatek do wysokobiałkowej diety. Nie warto też ignorować orzeszków ziemnych, nerkowców i migdałów – spożywanie tych orzechów sprawi, że nasz organizm otrzyma solidną dawkę protein.
Warto dać szansę produktom wegańskim, bo wiele z nich wręcz obfituje w składniki odżywcze oraz wyśmienite smaki. Nie czekaj i zacznij zgłębiać świat kuchni roślinnej!