Wielu osobom białko serwatkowe wciąż kojarzy się przede wszystkim ze stosowanymi przez kulturystów lub osoby ćwiczące na siłowni preparatami. W rzeczywistości jednak substancja ta bogata jest w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze i może być przydatna również w diecie osób niezwiązanych z branżą fitness. Ze względu na to, że wciąż funkcjonuje wiele mitów dotyczących tego produktu, warto czerpać informacje wyłącznie z rzetelnych źródeł. Czym więc jest białko serwatkowe i jakie są jego zalety? Podpowiadamy.
Czym jest białko serwatkowe?
Obecnie dostępne na rynku białko serwatkowe jest mieszaniną różnych białek wyizolowanych z serwatki. Jest to więc mieszanina funkcjonalnych białek mleka. W jego skład wchodzą m.in. α-laktoalbuminy czy β-laktoglobuliny. Białka serwatkowe jak sama ich nazwa wskazuje, tworzone są więc z serwatki, czyli jednego z dwóch obok kazeiny białek znajdujących się w mleku. Wyróżnia się trzy rodzaje białka serwatkowego. Zalicza się do nich koncentraty, izolaty i hydrolizaty. Te pierwsze, czyli koncentraty białka serwatkowego WPC to produkty, które zawierają od 30 do 80% białka. Izolaty białek serwatkowych WPI z kolei zawierają co najmniej 80% białka.
Hydrolizaty WPH powstają w procesie modyfikacji białek serwatkowych. Takie produkty charakteryzują się zazwyczaj konkretnym składem peptydowym o właściwościach bioaktywnych. Dlatego wykorzystywane są w żywności specjalnego przeznaczenia. Stosuje się je m.in. w preparatach dla niemowląt, dzieci z alergiami pokarmowymi, sportowców czy osób starszych, a także pacjentów z chorobami metabolicznymi.
Kto stosuje białka serwatkowe?
Od pewnego czasu białka serwatkowe cieszą się coraz większą popularnością nie tylko wśród osób profesjonalnie zajmujących się kulturystyką czy związanych ze światem fitness, ale również konsumentów, którzy dbają o swój sposób żywienia. Białko jest jednym z podstawowych materiałów budulcowych. Dlatego jego odpowiednia podaż jest potrzebna każdemu człowiekowi. Zwiększone zapotrzebowanie na białko obserwuje się u dzieci i młodzieży, a także osób trenujących, które chcą budować masę mięśniową.
Odpowiednia podaż białka w każdym z posiłków wpływa również na uczucie sytości. Dzięki temu dbając o właściwy rozkład makroskładników w swojej diecie, unikamy podjadania między posiłkami. Dzięki temu łatwiej jest nam zachować atrakcyjną sylwetkę lub zredukować nadprogramowe kilogramy. Z tego powodu białka serwatkowe chętnie wykorzystywane są również przez osoby, które chcą schudnąć. Właściwy rozkład makroskładników jest szczególnie istotny także w wielu chorobach metabolicznych, takich jak na przykład cukrzyca typu drugiego czy insulinooporność.
Jakie zalety ma białko serwatkowe?
Stosowanie białka serwatkowego może przynieść wiele korzyści. Dlatego produkt ten jest chętnie wybierany zwłaszcza przez osoby, które chcą zwiększyć siłę i budować masę mięśniową. Produkty takie dostarczają organizmowi białka potrzebnego do budowania masy mięśniowej, siły, a także regeneracji. Pomagają też utrzymać masę mięśniową podczas ograniczenia kalorycznego, dzięki czemu spowalniają utratę masy mięśniowej w procesie starzenia się. Łączenie białka serwatkowego z treningiem oporowym może wpłynąć również na redukcję tkanki tłuszczowej, a także całkowitej masy ciała.
Białko serwatkowe może mieć wpływ również na nasze hormony regulujące apetyt, czyli grelinę i leptynę, dzięki czemu wykorzystywanie go pozwala nam zmniejszyć uczucie głodu, a co za tym idzie, ilość spożywanych kalorii. Dlatego suplementacja białkiem serwatkowym jest wybierana często przez osoby na diecie redukcyjnej. Substancja ta może też regulować poziom cukru we krwi, co jest szczególnie istotne w przypadku osób, które są narażone na cukrzycę lub insulinooporność i zależy im na tym, aby zmniejszyć ładunek glikemiczny posiłku. Białko serwatkowe zwiększa również nasz poziom energii, ponieważ jest dobrze dostępne dla organizmu. Może więc sprzyjać osiąganiu lepszych wyników na treningach. Wspiera też układ odpornościowy oraz serce, ponieważ obniża ciśnienie krwi i reguluje profil lipidowy.